*janded

'cuz life is so random

Învățământ românesc în anii ’40

Mă „lăudam” într-un articol precedent cu lucrurile pe care le-am învățat în sesiune, dar tot în același articol mă/vă întrebam dacă mai avem vreo șansă să resuscităm sistemul de învățământ românesc.

Găsisem acum ceva timp un articol care făcuse puțină vâlvă pe facebook, cu două imagini din care reieșea structura și conceptul pe care era bazat învățământul românesc acum mai bine de 70 de ani. Surprinzător, lucruri erau mult mai diferite, cel puțin așa reiese din articolul pe care l-am copiat mai jos – cu tot cu imagini, pentru că nu prea am încredere în yahoo news. 🙂

Aşa cum se vede în imaginile de mai jos, situaţia personală şi didactică a elevei Felicia Drăghiciu (din comuna Şona, fostul judeţ Făgăraş) este extrem de atent analizată, iar profesorul care a întocmit fişa arată care sunt abilităţile, dar şi carenţele elevei.

Fişa începe cu o scurtă descriere a familiei fetei, care conţine inclusiv informaţii despre câte persoane locuiesc în aceeaşi cameră cu eleva. De asemenea, se menţionează că fata are somn “liniştit” şi alimentaţie “bună”. Apoi, sunt menţionate înălţimea şi greutatea elevei, la data examinării (7 iunie 1940).

La capitolul “Preorientarea şi îndrumarea profesională”, se arată că eleva are talente “literare şi ştiiţifice” şi îi plac foarte mult lecturile “de orice fel”. Eleva a fost consultată şi a spus că i-ar plăcea foarte mult să devină învăţătoare, în timp ce părinţii îşi doreau ca ea să fie o “bună gospodină acasă în sat”. Educatorul menţionează că fetei i s-ar potrivi atât o profesie teoretică, cât şi una practică.

Într-un grafic din a doua pagină a fişei apar detalii despre intelectul, temperamentul, personalitatea şi caracterul elevei. Abia apoi, la finalul fişei, apar notele elevei la diferite discipline.

7f97adba-785e-4982-a403-2a1742f6c2c6_felicia-draghiciu-1d6108a26-85ea-4c8b-9c71-ad97179de360_felicia-draghiciu-2

Sursă articol

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: