*janded

'cuz life is so random

Oameni frumoși

Într-un articol precedent, vă dădeam motive pentru care să nu deveniți membri AIESEC Galați. Ei bine, astăzi este ultima zi în care vă puteți înscrie.

M-am gândit să vă spun cum am auzit eu de AIESEC și de ce am smuls formularul de aplicare din mâinile celor care mi l-au dat și le-am zis ”Știu cine sunteți, vreau și eu!”.

Pe Oana o știu datorită unei coincidențe extrem de bizare: avem același nume, dar și prenume. Drăguț, nu? 🙂 Iar de Ionuț am dat tot din întâmplare, pe un forum. Din cauza lor am auzit eu de AIESEC, iar entuziasmul lor a fost copleșitor și molipsitor, în același timp.

Sunt doi oameni diferiți, din părți diferite ale României (Galați și Craiova), cărora le plac serialele, dar și cărțile, au gusturi diferite, dar au fost membrii AIESEC.

Îi las pe ei să vă copleșească în rândurile ce urmează. 😀

Să începem. Spune-ne, te rog, cum te numești și cu ce te ocupi.

Oana: Hello. Numele meu este Oana Andreea şi lucrez ca Analist de Resurse Umane pentru CGT Romania.

Ionuț: Bună! Numele meu este Ionuț și sunt inginer IT la ATOS.

În ce perioadă ai fost membru AIESEC?

Oana: Am fost membru AIESEC Craiova muuult timp, din aprilie 2006 până în iunie 2010, când am fost numită, finally, alumnus . 😀

Ionuț: Am fost membru AIESEC Galați în perioada 2007 -2009.

De ce ai ales să devii membru al acestei organizații?

Oana: Dintr-un motiv foarte egoist, iar acum, când privesc în urmă, mă gândesc ce-o fi fost în mintea mea.

Când am primit formularul de aplicare tocmai ce mă întorsesem de nici o lună de la Paris, unde beneficiasem de o bursă Erasmus. Sufeream încă de şocul cultural; mintea şi întreaga mea fiinţă erau setate pe lumea de dincolo şi nu mă puteam re-adapta sub nici o formă la viaţa în România.

Ionuț: În primul an de facultate prietenul meu cel mai bun îmi tot povestea de proiectele din AIESEC și în anumite momente îmi doream să îl ajut, dar nefiind membru era imposibil.

 Cum ți-a fost promovat AIESEC și ce anume te-a atras?

Oana: Au fost şmecheri. Nu mi-au spus că un student în anul II nu poate aplica la internship-uri în străinătate. Aşa era pe vremea aceea.

Ionuț: AIESEC inițial, în primul an de facultate, nu mi-a atras atenția  direct. Dar din dorința de a ajuta un prieten, am ales să devin membru și după am ales să rămân membru pentru oamenii pe care i-am cunoscut și oportunitatea de a trece prin experiențe noi.

 Cum a fost pentru tine experiența AIESEC și care au fost cele mai memorabile/frumoase momente trăite?

Oana: AIESEC m-a definit ca om. Dacă înainte de intrarea în organizaţie mă lăsam condusă de nişte valori de luni până miercuri, iar de joi până duminică mă purtau mai departe alte considerente, în timpul şi după AIESEC nu a mai existat nici un dubiu cu privire la ce fel de persoană sunt, ce spun şi ce cred.

Ionuț: Pot spune că experiența AIESEC a devenit cheia proverbială pentru ușa viitorului meu. Prin AIESEC am avut șansa să călătoresc, să cunosc oameni de pe toate continentele, să particip la training-uri și să îmi exersez engleza, iar toate aceste lucruri m-au ajutat treptat să devin persoana care sunt acum.

Cele mai memorabile momente în AIESEC au fost atunci când eram organizator la o conferință de peste 600 persoane. Nimic nu este mai plăcut pentru mine decât presiunea unei responsabilități, să lucrez cu persoane pe care mă pot baza și faptul că rezist și termin cu succes ceea ce am început.

 Cum te-a ajutat experiența dobândită pe perioada implicării tale în dezvoltarea carierei sau în viața de zi cu zi?

Oana: Întotdeauna am funcţionat după vorba aceea din bătrâni, că dacă tot te apuci să faci un lucru, să-l faci cu şi din pasiune. AIESEC mi-a deschis „apetitul” pentru un domeniu despre care, în anii de început ai studenţiei, ştiam mult prea puţine: Resursele Umane. Am profitat de anii petrecuţi în organizaţie pentru a mă documenta şi perfecţiona. Când m-am înscris la master, multe dintre conceptele pe care profesorii ni le înfăţişau drept teoretice, eu le practicasem de mult.

Când m-am angajat în CGT, m-am dus ca mielul la tăiere; eram convinsă că nu-mi va ajuta la nimic experienţa AIESEC. Iar acolo, şoc şi groază! Ca şi în AIESEC, şi noi avem o platformă pentru matching. Mi-am dat seama atunci că dacă m-aş fi angajat fără să fi avut anii de voluntariat în spate, n-aş fi adus nici cel mai mic strop de valoare companiei.

Ionuț: Cât am fost în AIESEC pot să spun ca diferitele proiecte și departamentele în care am fost implicat m-au făcut treptat să îmi dau seama de aptitudinile și competențele mele și în același timp am trecut prin anumite experiențe care m-au ajutat în relațiile cu prietenii și colegii de la muncă.

 De ce ai recomanda studenților să devină membri AIESEC?

Oana: Ei bine, eu nu recomand tuturor studenţilor să devină membri AIESEC. AIESEC nu e pentru toată lumea. Ştiu că sună a propagandă, am auzit-o pe vremea mea, sunt convinsă că există şi astăzi. AIESEC nu este pentru oamenii perfecționiști. Dacă nu vrei să ieşi din cutiuţa ta, nu are rost să te arunci cu capul înainte în AIESEC, pentru că este ca un vârtej. Te duce departe şi nici nu apuci să te dezmeticeşti şi –  bam! – s-a terminat şi facultatea, ţi-ai găsit un loc de muncă şi te-ai mutat de lângă părinţi. Eşti pe cont propriu. Este un sentiment înălţător, să fii făcut tu, singur, toate astea, fără ajutor din partea altora.

Ionuț: Fiecare om, la un anumit punct, vede ce vrea să vadă iar din exterior întotdeauna vezi altceva față de momentul când ești în interior. Eu am intrat pentru un prieten, alta persoană ar intra pentru ceva nou sau pentru că vrea să iasă din rutina acasă-facultate și să facă ceva util și poate distractiv cu timpul liber.

Pe lângă aceste lucruri mai e și un alt aspect mai realist, voluntariatul, fie în AIESEC fie în altă organizație, va fi întotdeauna privit ca un lucru bun de un angajator serios.

Toate experiențele sunt facultative, până și facultatea, doar că la un anumit punct alegerile te definesc.

Care sunt hobby-urile tale?

Oana: Nu mai am timp de hobby-uri, din păcate. Aşa este când creşti 😛 Glumesc, evident. Îmi place foarte mult să scriu şi să citesc. Plăcerea mea vinovată o reprezintă revistele de modă şi pantofii cu toc înalt.

Ca o reminiscenţă a anilor petrecuţi în AIESEC, îmi place să merg cu cortul şi să beau o ladă de bere (AIESEC Craiova ştie de ce 😀 ).

Ionuț: Călătoritul și snowboarding-ul sunt câteva din hobby-urile mele preferate.

 Care este cartea/filmul/jocul/melodia ta preferată și de ce?

Oana: Cartea, hmm… Cartea preferată. Greu de spus, nu mai am o carte preferată de foarte mulţi ani, cam de când am descoperit Southern Vampire Mysteries. Da, sunt cărţile care stau la baza serialului True Blood şi chiar vă încurajez să-i daţi o şansă. Vampirismul este o metaforă pentru lumea în care trăim.

Film preferat nu am, deşi am câţiva actori preferaţi, ale căror filme le devorez şi care ocupă multă vreme după vizionare un loc special în inima mea. Sfânta Treime este reprezentată de Cillian Murphy, Michael Fassbender şi Alexander Skaarsgard.

Fără tăgadă, Plants vs. Zombies este cel mai awesome joc neinvaziv. Îl recomand domnişoarelor, deşi cine mi l-a prezentat mie a fost un aiesecer gălăţean extrem de chipeş 😀

Ionuț: A Song of Fire and Ice (Game of Thrones) este ultima serie de cărți care îmi menține atenția în ultima perioadă.

De ce este important să faci voluntariat înainte de a te angaja?

Oana: Vezi mai sus. 

Ionuț: Uneori voluntariatul face diferența dintre faptul că ești angajat sau nu. Angajatorii întotdeauna vor căuta oameni care vor să se implice, oameni motivați și care nu așteaptă să fie trași de mânecă și să li se spună că au nevoie de acel plus sau acea pregătire.

Ce ai transmite viitorilor membri AIESEC?

Oana: Să pună burta pe carte. Dacă profesorii văd că-ţi dai silinţa, cât de cât, în limitele bunului simţ, când o scrânteşti la examen, o să fie mai indulgenţi.

Ionuț: Intră pentru motivul „greșit” și vei râmâne pentru motivul bun.

Eu vreau să le mulțumesc din nou pentru că mi-au răspuns la întrebări și mi-au dat ocazia să împărtășesc experieța și părerile lor mai departe, dar și pentru că au avut grija de mine și mi-au repetat de nenumărate ori ”când ajungi studentă trebuie să intri în AIESEC!”.

 aiesecgalati.ro/aplica

Advertisements

Single Post Navigation

One thought on “Oameni frumoși

  1. Pingback: Voluntariatul, experiență profesională | *janded

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: