*janded

'cuz life is so random

Ciocolată de casă

Pentru că ieri a fost Sfânta Luni, în care nu a trebuit să merg la cursuri, am pus stăpânire pe bucătaria maicămii și am prăjiturit.

Am făcut cunoștință cu adevărata ciocolată de casă în anul 2006, când eram prin Cluj. Aveam un mini-market în apropiere care avea astfel de batoane minune. Iar cum în casă se aflau o gravidă, o adolescentă și o sclifosită la mâncare, trebuia să avem ciocolată la discreție. De atunci am rămas cu obsesia de a regăsi gustul acela autentic.

Am tot găsit pe la diferite târguri cu alimente tradiționale,  dar când am văzut că un kg costa în jur de 50 RON, poate chiar mai mult, m-am ambiționat să fac eu. Doar că ingredientele pentru prima încercare m-au ajuns cam 40 de lei – mare afacere. Acum am fost în real, a fost mai ieftin, cantitățile le-am pus din ochi și a ieșit mult mai bună.

DSC00688

Chiar dacă le-am pus mai mult din ochi, am să vă dau cantitățile aproximative. 😀 Cum nu sunt mulțumită niciodată de ce găsesc pe net, îmi adaptez cantitățile după… ochi sau gust. 🙂

Am avut nevoie de:

– o punga de lapte praf (Dr. Oertker de fix 380 g)

– o jumătate de pachet de unt (aprox 100 g)

– un plic de Cacao (cele de la Dr. Oetker au 50 de g, pentru mine a fost ok)

– o jumătate de cană de apă (cam 150 ml)

– 10 linguri zahăr + un pliculeț de zahăr vanilinat

– alune de pădure fără gramaj și esență de rom

Mod de preparare:

1. Cerne cacao și laptele praf apoi amestecă-le bine până obții o culoare uniformă (fără dungi albe de lapte praf adică).

2. Dacă vrei să pui și alune, îți recomand să pe amesteci acum, cu laptele si cacao.

3. Pentru sirop, amestecă aproximativ 10 linguri de zahăr + pliculețul de zahăr vanilinat cu 150 ml apă, apoi pune-le pe foc. Siropul trebuie să se „lege”. Acest termen abstract îl poți verifica foarte simplu, punând o picătură de sirop pe degete, iar dacă siropul se întinde când depărtezi degetele înseamnă ca e perfect. 🙂 După ce siropul se mai răcește, poți să adaugi esența de rom (pentru un gust mai deosebit recomand și puțină scorțișoară sau piper măcinat :)).

4. Topește untul și adaugă-l peste laptele praf amestecat cu cacao (și alune). Amestecă bine, apoi adaugă jumătate din cantitatea de sirop. Iar aici începe distracția. 😀 Pentru a obține ciocolată și nu caramele din ciocolată (cum am pățit eu ultima dată) nu faceți siropul exagerat de dulce, și nu îl puneți pe tot deodată. Puneți mai întâi jumătate, apoi dacă nu vă place consistența mai adăugați. Cât despre consistență, trebuie să fie asemănătoare cu a unui aluat – astfel încât să poată fi frământat.

5. Eu am ținut-o la frigider cam 3-4 ore, apoi am tăiat-o foarte ușor.

Poftă Bună! 🙂

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: